Noutăți
REZULTATELE PARTICIPĂRII ELEVILOR LICEULUI AŞM ÎN CADRUL CONFERINŢEI ŞTIINŢIFICO-PRACTICE „Spre viitor”
- 26/03/2018
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Concursuri
Motto: ”Cunoaște-te pe tine însuți și lumea în profunzime”
ediţia a VII-a, 26 martie 2018
Desfășurarea conferinței științifice în cadrul Liceului Academiei de Științe s-a desfășurat într-un format tematic și reprezentativ mult mai larg și mai profund în comparație cu anii trecuți, deoarece elevii au prezentat nu doar rezumatele lucrărilor ştiinţifice, dar și prezentări a diverselor creații în format PPT sau video, sintezele lucrărilor practice şi de laborator, aplicații, scenarii, postere, comunicații, machete, modele etc.
Conferința științifică s-a desfășurat în două etape: prima parte a demarat în holul liceului cu deschiderea oficială, însoțită de un mesaj de salut al managerilor de proiect: dr. Pavel Cerbuşca și dna Ala Craveț – coordonatoarea activității științifice și de creație în liceu.
Mesaje de felicitare cu ocazia dechiderii Conferinței au fost prezentate din partea oaspetelui de onoare: Martâniuc Irina, directorul Centrului Dezvoltare și Parteneriat. Pe parcursul a 7 ani de activitate dna Martiniuc I. susține, prin intermediul donatorilor (Kerk in actie și Caritas), editarea unei publicații, care are drept scop descrierea proceselor și fenomenelor cu referire la migrație.
În acest an genericul publicației a fost: ”Mentoratul – modalitate de activizare a tinerilor din țară și de peste hotare”, în care sunt descrise experiențe de organizare a mentoratului în diverse locuri și prezentarea celor mai bune practici. Dna Martiniuc I. a menționat despre actualitatea subiectelor despre mentorat, publicate în lucrare, a confirmat relația de colaborare strânsă cu Liceul AȘM.
Din partea elevilor au fost 2 prezentări ai liderilor Senatului: Ioana Vatamanu-Mărgineanu și Iustin Prunici. În special specificul Conferinței actuale este implicarea activă a mentorilor (elevi din clasele a XI-XII, dar și absolvenți) în organizarea și desfășurarea evenimentului, în calitate de îndrumători, membri ai comisiei de jurizare, consultanți. Astfel ideile teoretice din publicație despre mentorat au fost puse în practică în cadrul Conferinței date.
La deschiderea Conferinței au fost prezenți elevii din liceu, profesorii din instituție și alți oaspeți de onoare: dl Victor Zepca, dr.în medicină, colaborator CNSP, studenți și elevi din alte instituții.
Moderatoarea Conferinței dna Ala Cravet, a prezentat obiectivul major al conferinței științifice: ”Identificarea şi promovarea talentelor în domeniul ştiinţei, aprofundarea cunoştinţelor la disciplinele şcolare conform inteligenţelor, dezvoltarea imaginaţiei şi creativităţii elevilor”.
Organizatorii au anunțat cerințele față de organizarea Conferinței și criteriile de apreciere a lucrărilor, timpul prezentărilor (5-7 min. cu acordarea întrebărilor, total până la 10 min.).
Organizarea şi desfăşurarea lucrărilor Conferinței s-au desfășurat în următoarele secţii:
- – Limbă şi comunicare. Moderatori: Cristei Tamara, Friptu Marta (318)
- – Public Moderatori: Dorfman Livia (315)
- – Istorie şi Cercetare. Moderatori: Ciorici-Frei Angela (316)
- – Geografie şi Ecologie. Moderator Craveţ Ala (309)
- – Educație civică: Moderatori: Cerbuşca Pavel (109)
- – Psihopedagogie: Moderatori: Harea Maria (317)
- – Biologie. Moderatori: Coșcodan Diana, Codreanu Svetlana (203)
- – Chimie. Moderator: Grinciuc Larisa (205)
- – Sănătate şi cultură fizică. Moderator: Postu Iurie (108)
- – Informatică şi Tehnologii Informaţionale. Moderator Miron Raisa, Pușcașu Dorin (201)
Numărul total al participanților la Conferință a fost de circa 165 de elevi, din ei participanți activi care au prezentat lucrări – 111 persoane. Elevii care au prezentat reușit lucrările în cadrul secțiilor Conferinței au fost apreciați și li
s-au înmânat diplome de locul 1,2,3 și de mențiune.
Cele mai reușite lucrări vor fi prezentate la Concursul municipal ”Muncă, Talent, Cutezanță”, Concursul Național ”Mediul local și dezvoltarea durabilă”, Conferința Republicană ”Secolul XXI: natura, cultura, viitorul omenirii”, Conferința internațională ”Moștenire”, precum și în cadrul conferințelor studenților, organizate la universități.
Exprimăm recunoștință elevilor care au depus efort în pregătirea lucrărilor la Conferință, cadrelor didactice, care i-au îndrumat și apreciat corespunzător criteriilor, membrilor comisiei de jurizare, precum și administrației pentru condițiile create.
Departamentul ”Știință și creativitate”