Noutăți
O VIZITĂ CONSTRUCTIVĂ ȘI PRODUCTIVĂ LA „CASA CENTRALĂ A ARMATEI NAȚIONALE”
- 27/09/2016
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
Elevii claselor a X-a „A” și „D” alături de vice-directorul de educație al LAȘM, Cerbușcă Pavel, dirigintele Craveț Ala și pedagogul social Harea Maria, au vizitat Centrul de Cultură și Istorie Militară „Casa Centrală a Armatei Naționale”. Vizitându-l, au participat la un eveniment inedit organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la implicarea României în Primul Război Mondial alături de Antanta (27 august 1916 – 27 noiembrie 1917).
În cadrul acestei manifestații, au participat astfel de personalități proeminente ca domnul Vitalie Ciobanu, directorul „Casei Centrale a Armatei Naționale”; Valeriu Matei, președintele Institutului Cultural Român. Ele au ținut un discurs festiv care i-a impresionat pe tinerii cercetători și le-a oferit o multitudine de impresii și cunoștințe.
Această activitate captivantă a fost pecetluită pe viu de către operatorii și jurnaliștii canalului Moldova 1 și TeleRadio Moldova. Astfel că, elevii au oferit un interviu în care și-au exteriorizat trăirile și sentimentele care-i învolburau pe parcursul întregii călătorii în istoria enigmatică a neamului. Am avut și eu, Musteață Corina, norocul de a-mi împărtăși impresiile obținute de la această excursie, cu membrii echipelor de la radio și televiziune. Pot afirma cu certitudine că a fost o experiență inefabilă și care m-a făcut să-mi exprim propriul punct de vedere cu multă candoare și dăruire de sine.
Elevii, de asemenea, au avut parte de niște cunoștințe vaste obținute în cadrul acestei excursii, dat fiind faptul că le-au fost înfățișate niște detalii, care, până acum, rămâneau în umbră. Pentru acesta, elevilor li s-a organizat o excursie prin muzeu, unde ei au putut cerceta mai amănunțit participarea României la Primul Război Mondial, dar și aspectele politice, economice, sociale și culturale din viața României și a Basarabiei, care includ mai multe perioade distincte, cum ar fi: perioada antebelică, perioada Primului Război Mondial, perioada interbelică, perioada celui de-al Doilea Război Mondial și perioada postbelică.
Însă, cea mai captivantă, s-a dovedit a fi prezentarea de către ghid a exponatelor din muzeu. Atât armamentul expus la vitrină, cât și documentele secrete descoperite abia acum, au captat atenția elevilor într-o formă spectaculoasă.
În fine, vizita la Centrul de Cultură și Istorie Militară „Casa Centrală a Armatei Naționale” a fost una productivă și care a reușit să-i intereseze pe toți discipolii adunați în acest edificiu, dar, de altfel, și pe profesorii-însoțitori care au recunoscut faptul că au desprins o multitudine de lucruri noi și nebănuite.
MUSTEAȚĂ CORINA, cl. a X-a „A”