Noutăți
Încă o săptămână fantastică din cadrul proiectului transnațional „EDUCAȚIE ONLINE FĂRĂ FRONTIERE”
- 29/11/2020
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
A trecut încă o săptămână fantastică din cadrul proiectului transnațional, dedicată etapei de acțiune în baza cercetării operei lui Mircea Eliade. Zic „fantastică”, deoarece nu poate fi numită altfel atunci când te lași absorbit de lectura operei revelatoare a lui Mircea Eliade, care ne-a impresionat și ne motivează să descoperim tot mai mult lumea fantasticului. Elevii-parteneri ai proiectului au dat dovadă de interes remarcabil în privința studierii operei scriitorului, implicându-se activ în desfășurarea lecțiilor de limbă și literatură română și a activităților conexe. De asemenea, pentru că s-a dat start proiectelor de grup, unele colege au căutat surse atât în biblioteca liceului, cât și în librăriile din Chișinău.
În această perioadă, am descoperit memorialistica lui M. Eliade și am stabilit coordonatele nuvelisticii autorului în baza operei „La țigănci”. La început, tinerii erau confuzi în privința nuvelei. Deși e proză scurtă, elementele fantastice ale acesteia pot fi interpretate greșit. Anna Zarbailov menționează că „dacă la început, priveam nuvela „La țigănci” ca fiind fantastică, cu „ceva” ce se cere descoperit în nucleul său, după discuția operei la lecție, am înțeles că acel „ceva” reprezintă alegoria trecerii spre moarte, iar viața nu poate sfârși până nu ți-ai realizat misiunea”.
De asemenea, la ore am realizat o schemă a stărilor postlectorale și am comparat-o cu sinteza realizată de colegii din România, plasată pe pagina de Facebook a proiectului. Eleva Mălina Tataru afirmă: „Nuvela ne impresionează, deoarece, dincolo de barierele morții, ne transmite un mesaj nouă, cititorilor: toți vom fi pedepsiți dacă planurile făcute în această viața nu sunt duse la bun sfârșit”.
Revista online, produsul prinicipal al proiectului, este în plină desfășurare. Elevii s-au divizat în grupuri de lucru pentru fiecare secțiune, lucrând asupra articolelor. Eleva Irina Cojocaru a realizat coperta revistei, pe care o puteți vizualiza în fotografiile anexate.
Pe pagina de Facebook a proiectului dialogul online continuă, ceea ce ne bucură foarte mult. Atât elevii, cât și profesorii, au plasat noutăți, postări și fotografii de la activități. Doamna profesoară Elena Dănoiu, de la Colegiul Național „Gheorghe Țițeica” din România, a provocat tinerii să participe la un test online de verificare a lecturii nuvelei „Domnișoara Christina”. S-a atestat o implicare activă a partenerilor noștri, elevii clasei a IX-a, care au publicat cele mai multe comentarii la postări.
Săptămâna viitoare ne promite multe activități interesante, care ne vor prilejui alte momente de revelație despre opera lui Mircea Eliade. Jocul intelectual în baza biografiei și creației autorului, analiza operelor „Domnișoara Christina” și „Maitreyi” și multe alte delicii ne așteaptă în următoarele zile.
Irina Cojocaru, clasa a XII-a „A”