Noutăți
FESTIVITATEA PRIMULUI SUNET LA LICEUL AȘM CU OASPEȚI DEOSEBIȚI
- 01/09/2017
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Cultură Educație Personalități Știință
Festivitate, flori, emoții și zâmbete, toate prezente la Primul sunet, la Liceul Academiei de Științe. Pentru unii un vis împlinit, pentru alţii o provocare, pentru ceilalți o speranță. Toţi, liceenii, însă, afișau fericirea care li se citea pe chip și în priviri. Și-au revăzut colegii şi dascălii, iar îndrumătorii și-au văzut și „boboceii” noi veniți.
La evenimentul festiv a fost prezent, tradițional, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, iniţiatorul fondării şi părintele spiritual al liceului, poetul Iulian Filip, prietenul cel mai bun al liceului, Dna Mariana Marin, președintele Asociației învățătorilor din Republica Moldova.
Oaspetele de onoare al Liceului AȘM a fost Dna Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.
După intonarea Imnului de Stat, liceenii au fost salutați și felicitați de către directorul Liceului, Dl Iurie Cristea, care i-a încurajat pe elevi și le-a dorit să țină și în continuare topul celor mai buni. „Vă doresc tuturor un an liniștit, cu succes, cu satisfacție de a parcurge și de a evalua în plan și educațional, și personal, și spiritual și să ajungem cât mai repede la sfârșitul anului și să ne bucurăm încă mai mult de ziua de 31 mai”, le-a spus directorul elevilor.
Un bun venit în noul an de studii le-a spus liceenilor și preşedintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. Academicianul le-a dorit elevilor să înregistreze succese frumoase şi în acest an, să menţină performanţa şi prestigiul liceului, să fie curioși, să rămână mereu dornici de a ști, de a cunoaşte cât mai mult, pentru că doar cunoștințele le poate oferi un viitor clar și demn. Totodată, în contextul modificărilor operate la Codul cu privire la știință și inovare, unde Academia va avea un alt statut, președintele AȘM a ținut să puncteze câteva momente ce vizează reforma sistemului de cercetare, Liceul AȘM fiind o verigă a acestui sistem. Chiar daca Academia nu va mai deține calitatea de fondator al Liceului și toate atribuțiile vor fi transferate Ministerului de resort, președintele Duca și exprimat certitudinea că Liceul își va demonstra și pe viitor performanța, ținând topul celor mai de succes instituții de învățământ.
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și-a dorit foarte mult să cunoască Liceul AȘM și potențialul său. De aceea, anul acesta, de 1 septembrie, a ales să vină anume aici. A auzit multe și diverse elogii la adresa Liceului, corpului profesoral, elevilor, motiv pentru care a felicitat, în primul rând, Academia de Științe, dar și pe președintele Duca cu aceasta inițiativă extraordinară. Oficialul a felicitat corpul didactic extraordinar care a reușit să înregistreze o asemenea performanță și nu, în ultimul rând, copiii și părinții care au ales această instituție. „Dragi și iubiți tineri, văd și simt în dumneavoastră această energie și dorință de a deveni altfel, mai buni decât alții și acest sentiment de mai buni pentru această țară, pentru părinții dumneavoastră, pentru familiile dumneavoastră este unul fundamental”, a menționat ministrul. În contextul reformei pe care o traversează AȘM, dar și Guvernul, Dna Babuc a subliniat complexitatea și provocările care i-au revenit Ministerului, pe care are o onoarea să-l conducă, dar, a remarcat demnitarul, aceasta nu înseamnă, sub nici o formă, că inițiativele bune, rezultatele frumoase ar putea fi cumva afectate. „Din contra, scopul acestei reforme este de a putea face ca și liceul dumneavoastră să devină din ce în ce mai bun, în sensul în care statul Republica Moldova să pună umărul din ce în ce mai mult la realizarea acestor obiective pe care liceul și le-a pus în față și le atinge cu mare succes”, a precizat oficialul. Totodată, ministrul Monica Babuc a relevat că venirea elevilor cu cunoștințe temeinice o să le ușureze, pe de o parte, parcursul vieții, iar pe de altă parte, Republicii Moldova îi va ușura demersul său european, pentru că asta ne dorim – să obținem acest obiectiv strategic, fără de care Republica Moldova nu ar mai putea exista, aderarea la marea comunitate a popoarelor europene și tinerii au misiunea cea mai importantă în acest sens. Ministrul a asigurat de susținere, dorindu-le copiilor curaj, optimism și energie.
Bunul prieten al liceului, poetul, artistul plastic, dr. Iulian Filip, și-a început luarea sa de cuvânt cu o maximă a lui Marin Sorescu „Nu-i rușine să te naști prost, e rușine să mori prost”. S-a jucat cu acest motiv înainte de a spune ceea ce avea de spus despre ambiția și această concepție de liceu, unde trebuie să crească ceea ce mereu așteptăm, dar așteptăm de la această instituție miniștri, parlamentari, președinți cât mai buni.
Și cum poetului îi stă bine cu poezia, a ales să citească elevilor poezia sa despre zbor.
„Când ai aripi/ Și atâta cer,
Ce mai cerșește trotuare,
Fărâmituri de trai mizer,
Celor care nu știu să zboare.
Să poți visa că poți zbura,
Să poți zbura precum visezi,
Ce mai noroc e viața ta,
Să vezi că zbori, să crezi ce vezi”.
„Voi sunteți acum înaripați. Nu vă temeți să puteți zbura. Zburați cu plinul și chiar uneori chiar să știți în care parte zburați. Într-un ceas bun”, le-a dorit scriitorul.
Și pentru că se afla la o primă vizită la liceu, după festivitate, ministrul Monica Babuc a făcut turul instituției, unde a vizitat sălile de clasă, laboratoarele, biblioteca, Sala „Iulian Filip”, Clubul „Miercurea pe la chindii”, animat de același neobosit Iulian Filip, sala sportivă, cantina, dar și căminul. „Sunt extrem de impresionată, în primul rând, de atmosfera care domnește în Liceul Academiei de Științe. Aceasta este percepția atunci când vezi ochii copiilor, atunci când auzi ce vorbesc și cum vorbesc și cu atât mai mult această impresie a fost suplimentată de modul exemplar de care văd că se întreține în acest liceu, de cabinetele dotate, de biblioteca bogată, de modul în care se lucrează cu copiii, individual și pe falii absolut speciale”, a mărturisit oficialul la finele vizitei. Numai cât valorează această minunată inițiativă de întâlniri cu oameni de cultură, artă, știință, prin intermediul formulei „Miercurea pe la chindii”, dirijat de cunoscutul scriitor, animator și om de artă, Iulian Filip. „Este o experiență inestimabilă în sistemul de educație din Republica Moldova, pe care intenționez, cu toți colegii mei de la minister să o susțin, să promovăm toată experiența frumoasă care a fost acumulată aici și să încercăm să păstrăm această aplicare a Liceului AȘM către elevii performeri din întreaga țară, cei care au câștigat olimpiade și vor să se consacre cercetării sau studiilor fundamentale, pentru că ne lipsește foarte mult acest lucru. Lipsa de pedagogi la obiectele de matematică, fizică, chimie, biologie a devenit deja proverbială în Republica Moldova, or, în ochii acestor copii am văzut pasiune pentru acest eveniment și acest lucru se datorează acestor minunați oameni care lucrează aici”, a conchis Ministrul Babuc.
Președintele Duca și ministrul Babuc au primit flori de la elevi, după care au făscut o poză de grup care va rămâne o frumoasă amintire de la prima vizita a oficialului la liceu.
În contextul reformei care prevede ca liceul să fie transferat de la gestiunea Academiei de Științe a Moldovei către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, corpul didactic și elevii au propus ca liceul să fie redenumit în „Liceul Academic Republican”, în numele fondatorului acestei prestigioase instituții.
Liceul AȘM numără 235 de elevi. Anul acesta au fost înmatriculați 81 de elevi – o clasa la profil umanist și două la profil real, câte 27 de elevi în fiecare clasă.
EUGENIA TOFAN,
Centrul Media al AȘM