Noutăți
Educație pentru integritate
- 25/02/2020
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
La 24 februarie 2020, un grup de 45 de manageri școlari din mun. Chișinău au participat la un program de formare, cu genericul: ”Rolul managerilor școlari în asigurarea educației pentru integritate și a transparenței gestionării finanțelor în instituțiile preșcolare și școlare”.
În calitate de formator al programului a fost dl Pavel Cerbușca, doctor în pedagogie, consultant național pe problemele educației, directrul liceului Teoretic Republican ”Aristotel”. În cadul programuli de formare a fost implicată dna Cutasevici Angela, viceprimar, cu un mesaj de salut, dar și cu prezentarea direcțiilor de bază ale primăriei orientate spre diminuarea fenomenului coruției și a taxelor ilegale în instituțiile de învățământ. Reprezentanții DGETS din mun. Chișinău, dl Pavăloi Andrei și Negrei Viorica au prezentat situația existentă în sistemul educațional și au răspuns la întrebările managerilor. De asemenea ei au propus și soluții constructive de consolidare a integrității și diminuare a fenomenului coruției.
Participanții la eveniment au analizat cauzele corupției, printre cele mai importante fiind lipsa unui sistem de valori și atitudini bine determinat și conștientizat în societate, precu și lacune în educația indivizilor, inclusiv a adulților. Ei s-au implicat activ în discuții constructive, realizând obiectivul principal af formării, axat pe consolidarea comunității educaționale prin valorificarea principiilor integrității și transparenței financiare. Metodele de formre au fost atât informative, cât și interactive, unde participanții au examinat cauzele problemei corupției și au elaborat strategiei pentru asigurarea unui mediu bazat pe integritate și asigurarea transparenței financiare în instituții. De asemenea participanții au propus un șir de soluții de diminuare a fenomenului corupției, a taxelor ilegale, orientate spre consolidarea educației pentru integritate în instituțiile preșcolare și școlare.
Drept repere debază pentru elaborarea strategiei orientate spre asigurarea unui mediu bazat pe integritate și asigurarea transparenței financiare în instituții au fost: respectarea prevederilor legale și a principiilor morale; consolidarea comunității cadrelor didactici, a managerilor școlari și a instituțiilor educaționale în societate; studierea minuțioasă a fenomenului corupției și luarea de atitudine la nivel de instituție și comunitate; elaborarea și implementarea unei culturi organizaționale a instituției; consolidarea imaginii cadrului didactic; asigurarea transparenței decizionale și financiare; elaborarea de proiecte educaționale și transformarea instituțiilor preșcolare și școlare în centre educaționale comunitare etc.