Noutăți
EDUCAȚIE MEDIATICĂ LA LICEUL ACADEMIEI DE ȘTIINȚĂ AL R. MOLDOVA
- 07/10/2016
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
Incontestabil, un bun cetățean contemporan trebuie să-și formeze o cultură mediatică prin care să analizeze critic informația din mass-media. Cu acest prilej Centrul pentru Jurnalistică Independentă din R. Moldova au vizitat liceul AȘM la data de 7 octombrie, venind cu un material consistent de educație mediatică pentru elevi.
Activitatea a fost coordonată de jurnalista de la Radio Europa Liberă, Diana Răileanu. Unul dintre sfaturile pe care le-a oferit liceenilor este ca tinerii ar trebui să știe cum să filtreze informația de pe rețelele de socializare, întrucât, mediul on-line nu presupune o siguranță mare în surse. De asemenea, moderatorii ne-au familiarizat cu un set de reguli simple la care trebuie să corespundă o știre ”încheiată la toți nasturii”.
În primul rând să raspundă la întrebările Cine? Ce? Unde? Când? Cum? și De ce? Un alt aspect important este ca orice știre trebuie să conțină cel puțin două surse independete și concurente, fapt ce ține și de etica jurnalismului.
Într-o atmosferă degajată în discuția au participat atât elevii claselor a X ”A” și a XII ”A”, cât și profesorii Pavel Cerbușcă și Maria Harea, subiectul fiind considerat unul de importanță majoră pentru generația tânără ce poate schimba ceva în viitorul țării. Iar, cei mai îndrăzneți și activi vorbitori au primit un mic cadou câte un tricou și materiale promoționale. Prin urmare, elevii au învățat cum să-și echilibreze amalgamul de informație din jurul lor prin urmărirea unor reguli simple și cum să se protejeze de manipularea informațională.
PĂDURARU MAIA, clasa a XII-a ”A’’