Noutăți
Dezbatere publică: ”Inteligenței Emoționale ar trebui să i se acorde prioritate față de Inteligența Academică”
- 28/09/2022
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
Clubul de Dezbateri ”Aristotel” la început de an școlar a organizat o dezbatere publică în liceu, având ca scop informarea elevilor din clasele a X-cu referire la specificul organizării dezbaterilor academice. La eveniment au participat aproximativ 70 de liceeni. A fost propusă pentru dezbatere o moțiune foarte actuală: ”Inteligenței Emoționale ar trebui să i se acorde prioritate față de Inteligența Academică”.
Echipa afirmatoare – Guvernul (Caras Amelia, Alex Dacin, Inesa Țurcanu) – au prezentat următoaele idei și argumente:
EQ cuprinde toate domeniile Inteligenței persoanei, inclusiv IQ, astfel este mai importantă decât IQ.
Societatea în care oamenii au un nivel de EQ mai ridicat este mai echilibrată, mai democratică și cu o cultură mai înaltă.
EQ include atât acumularea unui set de cunoștințe (Ce știu?) și dezvoltarea unor abilități (Ce pot face?), dar mai cu seamă accent se pune pe formarea de atitudini și valori (Cum sunt?- respectul, empatia, responsabilitatea, autoeficiența etc.).
Oamenii cu EQ ridicat sunt mai puțin agresivi, pot să soluționeze conflcitele pe cale pașnică, au o deschidere mai mare pentru comunicare și colaborare eficientă.
Viitorul omenrii depinde mult nu atât de faptul cât sunt de deștepți oamenii, cât de mult cunosc anumite materii, ci de nivelul lor de înțelepciune, respectul față de sine și față de cei cu care interacționează, de prevenirea anumitor probleme cum ar fi încălzirea globală sau problema Păcii.
Echipa negatoare – Opoziția (Marius Salcuțan, Alexandra Iorga și Marian Botnarenco) – au adus contraargumente la moțiune:
Domeniul cognitiv (academic) stă la baza sistemului educațional din toate statele lumii, inclusiv la testele de evaluare, elaborarea manualelor etc.
IQ inplică gândirea critică și constructivă, fără de care nu poate fi dezvoltată EQ și menținută la un nivel stabil în societate.
IQ este fundamentul pentru dezvoltarea EQ (cunoștințe și abilități), fără de care cu dificultate vor fi formate atitudini și valori.
Dacă apar conflcite sau agresiune din partea unor persoane nu este de vină IQ lor, ci lipsa anumitor condiții materiale, poate unele atacuri asupra persoanei sau subestimarea acesteia.
EQ și IQ se află într-o legătură strânsă și se completează reciproc, iar lipsa unuia din ele crează desechilibru în societate. Astfel, dezvoltarea oricărui tip de inteligență, contribuie la dezvoltarea personalității și consolidarea societății.
Mulțumim mult echipelor de mentori care au demonstrat un joc la un nivel foarte bun, dar și arbitrilor (Ion Ozun, Cristian Chirilov, Iulian Daranuța) care au prezentat o analiză constructivă. Elevii prezenți au menționat buna calitate a jocului și și-au exprimat dorința de a se implica în urătoarele activități ale clubului.
Dl Cerbușca Pavel, coordonatorul clubului de Dezbateri”, a prezentat o reflecție generală despre jocul de dezbateri și a îndemnat elevii să se implice în competiții și diverse activități și dezbateri amicale cu semenii din instituțiile din municipiu și republică.
Video despre eveniment, urmăriți aici (mulțumim pentru colaborare Julieta Capațina)
https://www.youtube.com/watch?v=y6eVZ1b–q8&ab_channel=Julieta
Salcuțan Marius,
liderul clubului de dezbateri ”Aristotel”