Noutăți
CONFERINŢA ŞTIINŢIFICO-PRACTICĂ A ELEVILOR
- 20/03/2017
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Știință
„Spre viitor, ediţia a V-a, 17 martie 2017
La intervalul de 1 an, tradițional, fiecare primăvară aduce în Liceul Academiei de Științe a Moldovei o nouă șansă elevilor de a-și manifesta potențialul inteligențelor sale și al creativității. De la înființarea liceului au fost organizate 5 ediții a Conferinței științifico-practice ”Spre viitor” și 5 ediții a Forumului civic, adică în fiecare an câte una. Tinerii interesați în dezvoltarea personală și pregătirea pentru carieră au șansa de a dispune în programul școlar de o activități dedicate cercetării științifice și implicării în munci de voluntariat.
Deschiderea conferinței a fost realizată de autorul proiectului, dr. Pavel Cerbușca, vice-director, care a prezentat obiectivele și elementele tradiționale ale Conferinței. Au fost prezentate secțiile științifice, cele de voluntariat și mentorat. În cadrul Conferinței ”Spre viitor” a fost prezentată de către eleva Nicoleta Prestescu publicația ”Voluntariat și mentorat. Experiențe și angajamente. Tinerii activi – pro-activ – re-activ”, editată cu suportul organizației ”Centrul Colaborare Parteneriat din Moldova, președinte dna Martâniuc Irina. Suntem recunoscători sponsorilor, care deja de 5 ani susțin proiectele elaborate în liceu. Au fost menționați elevii care și-au adus contribuția la elaborarea publicației: Cicati Carolina, Prestescu Nicoleta, Orz Nichita.
În cadrul ședinței plenare au fost prezentați oaspeții de onoare care au adus un mesaj de felicitare liceului. Directorul Liceului Academiei de Științe a Moldovei, Iurie Cristea a declarat că este profund încântat de faptul că astfel de evenimente sunt deja ordinare pentru acest liceu. Pe aceeași linie Secretarul Științific General al Academiei de Științe a Moldovei, dr. Aurelia Hanganu salută eforturile enorme ale liceului de a încuraja elevii spre extinderea intereselor prin cercetare și familiarizarea cu metodele academice de studiu.
Invitata specială, care a prezentat Universității Academiei de Științe a Moldovei, dr. Potâng Tatiana, a încurajat inovațiile elevilor și le-a urat succes în continuarea edificării unei societăți sănătoase plină de oameni informați. Un invitat special a fost și dl Liviu Moraru, (Societatea pentru Pace), lider al societății civile și expert în organizarea voluntariatului în comunitate.
De asemenea în cadrul Conferinței au luat cuvânt reprezentanții organizațiilor partenere: Diana Scorpan, liderul ”Debate Academy”, care a prezentat acțiunile comune cu Liceul AȘM în organizarea dezbaterilor și a activităților de instruire a elevilor și a profesorilor. Dna Tatiana Ponomari, vice-directorul Liceului ”Gaudeamus” a menționat continuitatea tradiției Conferinței și a urat succese participanților.
În cadrul Conferinței au participat elevi și studenți de la instituțiile cu care liceul are încheiate acorduri, LT ”Gaudeamus” (profesori dna T. Ponomari, dna E. Costiuc, dna T.Caisâm), LT ”Orizont” (profesoară dna V. Curechi), LT ”V. Alecsandri” (profesoară dna E. Niculița), LT ”I. Creangă” profesoară dna S. Popovici), LT din Sălcuța, Căușeni (profesoară dna M. Porumbrica) și altele.
După încheierea ceremoniei de deschidere a urmat prezentarea lucrărilor în secții (pe discipline) în fața unui juriu alcătuit din invitați specializați în domeniul cercetării de la instituțiile academice și universități. De asemenea un rol aparte îl au profesorii liceului, moderatori în secții, care pe parcursul realizării cercetărilor științifice au avut rol de conducători științifici. O bună organizare au demonstrat conducătorii științifici
dna Cristei Tamara și dna Friptu Marta (limba și literaura română), Pavel Cerbușca (Educație civică, Voluntariat și Mentorat), Harea Maria (Pshologie și Pedagogie), dna Grinciuc Larisa (Chimie), dna Coșcodan Diana și dna Codreanu Svetlana (Biologie), dna Craveț Ala (Geografie), dna Ciorici Angela (Istorie), dna Lachi Diana (Limbă engleză), dna Miron Raisa (Informatica), dl Baltag Valeriu și dl Eftodi Ion (Matematica), dl Cârlig Sergiu (Fizica). Organizatorii și elevii exprimă înaltă recunoștință profesorilor, savanților, membrilor juriului, precum și absolvenților liceului care au demonstrat calități deosebite și au prezentat recomandări concrete elevilor.
Moderarea activității de cercetare pe parcursul anului școlar a fost coordonată de profesoara responsabilă, d-na Ala Craveț, care a depus o muncă enormă prin îndrumare, sugestii și sfaturi deosebit de eficiente ce au ajutat elevii în scrierea elaborarea tezelor științifice. Timp de mai multe luni tinerii cercetători ai claselor a X-XII-a au investigat minuțios atât probleme de interes public, în domeniile ecologie sau al matematicii, educației civice sau istoriei, limbilor sau geografiei, informaticii sau chimiei, biologiei sau educației fizice, psihologiei sau mentoratului, pe care au încercat să le soluționeze prin prezentarea unor teze științifice la 17 martie în cadrul conferinței științifico-practice a elevilor ”Spre viitor”.
Emoțiile au învăluit elevii din clasele a X-a ale Liceului Academiei de Științe a Moldovei înainte de deschiderea lucrărilor conferinței. Intervievând o elevă a clasei a X-a C, Nogailâc Adriana, am aflat că colegii ei sunt pentru prima dată la acest gen de activitate, au încredere în forțele proprii și sunt siguri că munca depusă le va aduce meritele dorite. Altă elevă, a clasei a X-a A, Isac Mădălina, susține că este foarte entuziasmată de prezentarea lucrării deoarece a depus efort și, nu în ultimul rând, suflet.
La sfârșitul conferinței, fiecare secție și-a desemnat câștigătorii. Conferința științifico-practică a elevilor ”Spre viitor” a demonstrat încă o dată eficiența includerii cercetării științifice în orarul școlar prin oferirea unui suport în orientarea profesională. Vizitând mai multe ateliere, am constatat diversele înclinații ale elevilor divizați pe cercuri de interese. Iar acțiunea de astăzi putea fi urmărită ca un fenomen extraordinar al îmbinării universului din cele mai interesante substanțe.
Astfel în timp ce într-o auditoriu se vorbea despre legătura organică cu spațiul matricial și sensibilitatea poetului Matcovschi, la un alt etaj se explica procesul de decriptare a datelor, în timp ce un elev vorbea despre tipuri de temperamente și personalități din punct de vedere psihologic, un altul explica eficiența cunoașterii textilelor în criminologie. Deosebit de interesante au fost prezentările în cadrul secțiunii Voluntariat, unde au participat 17 elevi din alte instituții școlare, precum și în cea de Psihologie, Educație fizică și Sănătate, fiind aproape de interesele elevilor.
Elevii au fost premiați cu diplome de merit, au primit publicația liceului, care a văzut lumina tiparului recent. Sunt mândră că am participat la această activitate deosebită. Și în același timp pot declara din informațiile acumulate astăzi că cercetând un domeniu mai îngust mi-am lărgit orizonturile cunoașterii și mi-am aranjat frumos pe rafturi unele idei despre orientarea profesională.
Experiența Conferinței ”Spre viitor” va fi studiată minuțios și promovată, așa cum a demonstrat bune practici care pot fi implementate în alte instituții din țară. Respect înalt pentru organizatori și pentru voluntarii care și-au adus contribuția în organizarea reușită a evenimentului.
ANGHELEANU NELEA, cl. X A