Noutăți
Promovarea drepturilor omului dincolo de hotarele țării
- 16/01/2024
- Posted by: Pîrău Lucia
- Category: Educație
Promovarea drepturilor omului dincolo de hotarele țării: o vizită de studiu la secția Amnesty International din Italia, de Ziua aniversării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului
Fiind desemnată câștigătoarea locului I la categoria pictură în cadrul prestigiosului concurs de creație „Drepturile omului în culori și proză” organizat de Amnesty International Moldova am avut posibilitatea să fac parte din delegația R. Moldova într-o vizită în Italia pentru un schimb de bune practici. Însoțită de coordonatoarea AIM Programului de educație pentru drepturile omului, am participat la evenimente captivante și activități interactive în compania colegilor de la Amnesty Italia.
La o întrunire specială desfășurată la Primăria Romei de educație civică, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, am interacționat cu reprezentanți ai autorităților locale, la rând cu aproximativ 300 de elevi, care au organizat un flashmob în care au compus cu afișe primul articol din declarație: “Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unele față de celelalte în spiritul fraternității.” și un banner cu scrisul „Declarația Universală a Drepturilor Omului”.
În cadrul acestui eveniment remarcabil, elevii au avut ocazia să adreseze întrebări de o importanță majoră autorităților, explorând aspecte cruciale ale drepturilor lor, precum: ce acțiuni pot întreprinde autoritățile pentru a garanta o incluziune mai mare a persoanelor cu dizabilități în instituțiile de învățământ, ce demersuri fac autoritățile pentru a contracara schimbările climatice sau a soluționa absența manualelor în limbajul Braille ș.a.
De asemenea, am vizitat unele școli din Roma, aceasta fiind o ocazie deosebită de a afla mai multe despre sistemul educațional italian, dar și de a interacționa și cu alți semeni. Această incursiune mi-a oferit șansa de a prezenta în public propria lucrare plastică cu tema „Drepturile omului în culori și proză”, împărtășind audienței gândurile și sentimentele personale, care au stat la baza zămislirii acesteia. În plus, participat la sesiuni de lucru cu elevi din clasele liceale, în cadrul cărora au fost luate în discuție unele subiecte delicate, dar semnificative, cum ar fi: consimțământul, violența împotriva femeilor și diversele forme de discriminare în societate. Astfel, acest eveniment a fost nu doar unul de documentare, ci și un minunat prilej de a crea legături și de a contribui la schimbul de idei într-un mediu educațional divers și inspirator.
O experiență aparte a fost participarea la evenimentul de lansare a unei cărți pentru copii, care aduce în prim-plan articolele din Declarația Universală a Drepturilor Omului, însoțite de ilustrații sugestive. Acest moment a oferit participanților posibilitatea de a explora și de a înțelege valorile fundamentale ale drepturilor omului printr-o abordare accesibilă și unică, dedicată mai cu seamă publicului tânăr.
Așadar, vizita de studiu la secția Amnesty International din Italia a fost o oportunitate frumoasă care mi-a demonstrat că visele pot deveni realitate! Îmi exprim profunda recunoștință față de Amnesty International Moldova pentru acest schimb de experiență și pentru fericita ocazie de a promova drepturile omului dincolo de hotarele țării, de a sensibiliza și inspira și alți tineri în lupta pentru o lume mai bună, dar și de a revedea Italia cu ale sale minunății!
https://www.facebook.com/AmnestyInternationalItalia/videos/1354380508530671/
Bianca-Iustina Meriacre, cl.11 B,
Voluntară în proiectele consacrate Drepturilor Omului