Noutăți
Acest eveniment a devenit o tradiție în liceul nostru, fiind deja la a III-a sa ediție, care anul acesta a coincis cu Ziua Culturii Naționale şi cea de-a 173-a aniversare a naşterii lui Mihai Eminescu. Din acest motiv, primele minute au fost dedicate rememorării celebrelor versuri şi opere ale ilustrului poet, precum versuri din „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, „Criticilor mei”, şi desigur „Luceafărul”. Apoi, în cadrul evenimentului au fost prezentate cărți diferite, alese de participanți. La această ediție au participat 7 elevi, care și-au prezentat cărțile citite de-a lungul anului trecut, care i-au impresionat.
Deoarece elevii de clasa a XII-a au deja experiența nu unuia, ci a două ediții de Book Talk, Maria Matran, din clasa a XII-a „A” a fost prima care a prezentat cartea aleasă de ea. „The Outlander” de Diana Gabaldon este prima carte din seria de 9 cărți publicate de autoare în 1991, ce povestește despre călătoriile în timp ale surorii medicale Claire Randall, din secolul XX în secolul XVIII.
A urmat Ciumac Anghelina, elevă în clasa a XI-a „U”, care a prezentat cartea „Fraierul” de Claudia Partole.
A treia prezentare de carte a fost realizată de un elev din clasa a X-a, Nicolae Cernomaz, acesta a vorbit despre „Ora 25” de C.V. Gheorghiu, opera asupra careia a efectuat o analiza detaliată, explicându-ne semnificația titlului.
Zmeu Ivan, elev în clasa a XII-a, a prezentat „Planeta Maimuțelor” de Pierre Boule, cartea pe baza căreia au fost realizate câteva ecranizări de excepție. Acesta ne-a prezentat o analiză detaliată a simbolisticii ilustrate de autor în cadrul operei științifico-fantastice din 1963, care a fost una dintre primele de acest fel.
Activitatea a continuat cu prezentarea Carolinei Cereş, elevă a clasei a XI-a „U”, „Diavolul şi domnişoara Prym” de Paulo Coelho, o operă în cadrul căreia autorul a redat lupta dintre ”bine” și ”rău”, ce are loc mereu, dar și gravitatea alegerilor umane care mențin echilibrul fragil dintre ”bine” și ”rău”.
În continuare Gaidău Bogdan, elev în clasa a X-a, a prezentat „Ultima noapte de dragoste prima noapte de război” de Camil Petrescu. Acesta ne-a prezentat un scurt rezumat al acțiunilor petrecute în roman, totodată comentând și punctul său de vedere cu privire la alegerile făcute de personaje.
În final, ultima prezentare a fost realizată de Vlad Talpă, clasa a X-a, despre „Frații Karamazov” de Feodor M. Dostoievski, în care ne-a prezentat firul narativ al cartii, caracterizarea personajelor și părerea sa personală despre viziunea lui Dostoievski asupra societății în care acesta trăia.