Noutăți
Utilizarea sensorilor digitali la lecțiile de fizică, chimie și biologie
- 15/11/2022
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
Inovațiile din domeniul științei, în special sensoriii digitali. sunt pe larg utilizați în parctică la lecțiile de fizică, biologie și chimie.
Datorită competențelor de specialitate și profesionalismului dlui Igor EVTODIEV, doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar, grad didactic superior la fizică, peste 40 de elevi și profesorii Grinciuc Larisa, Coșcodan Diana și Bîzgan Sergiu au avut o ocazie unică de a fi instruiți în cadrul unui training despre valoarea și utilitatea sensorilor la lecțiile de laborator și activități practice la diverse discipline reale.
Elevii și profesorii au rămas impresionați de cunoștințele pe care le deține dl Eftodiev și prezentarea rezultatelor, care pot fi obținute cu ajutorul sensorilor, utilizând diverse tehnologii speciale și informaționale, în special digitale.
Dl Bîzgan Sergiu, profesor de fizică, a menționat că utilizarea sensorilor este o posibilitate enormă de a măsura viteza, temperatura, intensitatea luminii, tensiunea curentului electric etc. Aceste inovații pot fi utilizate în toate clasele la treapta liceală, de exemplu în clasa a X-a la studierea unităților de conținut despre Mecanică, în clasa a XI-a – Electricitate și sensorii pe gaze, iar în clasa a XII-a – Oscilații și unde magnetice.
Dna Coșcodan Diana, profesoară de biologie, a relatat că cu ajutorul senzorilor PASC elevii vor avea posibilitatea sa măsoare cantitatea de oxigen dizolvat în acvariu în prezenta și lipsa plantelor acvatice. Sa determine cantitatea de oxigen produs de plante diferite. Să studieze dezvoltarea bacteriilor în mediu cu mai mult sau mai puțin bioxid de carbon în aer. Să măsoare capacitatea vitală pulmonară în diferite condiții și volumele de aer pulmonar.
Dna Grincic Larisa, profesoară de chimie, a rămas impresionată de lecțiile prezentate de dl Eftodiev la cursurile de formare cu cadrele didactice și a menționat că va utiliza sensorii digitali la lecțiile de chimie și activități practice pentru a obține rezultate cantitative și calitative mai bune, datorită acestor tehnologii inovative.
Dl Cerbușca Pavel, directorul liceului, a susținut ideea ca elevii și cadrele didactice din instituție să fie cunoscuți cu caracteristicile și posibilitățile acestor tehnologii și a încurajat utilizarea lor la lecțiile practice și de laborator la fizică, chimie și biologie. De asemenea s-a menționat că se vor identifica resurse în bugetul instituției pentru a procura sensorii necesar și alte materiale menite să contribuie la eficientizarea procesului educațional la lecții și în activitățile practice.
Daniela Clipca, cl. XI-a