Noutăți
Proiectul „Educație Online fără hotare” – o frumoasă provocare pentru liceenii noștri
- 16/11/2020
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
Liceul Teoretic Republican „Aristotel” s-a remarcat mereu printr-o diversitate de activități extracurriculare, care corelează perfect cu ritmul de viață al tinerilor mereu gata să exploreze noi zone, să accepte provocări și să transforme viața de licean într-un spectacol al formării intelectuale. Grație Proiectului de Parteneriate transnaționale „Educație online fără hotare”, inițiat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, agenda elevilor pentru lunile noiembrie-decembrie 2020 s-a îmbogățit considerabil.
La proiect participă liceenii din clasele a XII-a „A” și a XII-a „U”, coordonați de subsemnata, iar partenerii noștri de proiect sunt elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Gheorghe Țițeica” din Drobeta-Turnu-Severin, județul Mehedinți, România, ghidați de profesoara de Limbă și literatură română Dănoiu Elena.
Tema de cercetare comună este „Creația lui Mircea Eliade în viziunea tinerilor”, scopul proiectului fiind aprofundarea cunoștințelor despre creația lui Mircea Eliade. Tinerii au drept obiective: să studieze/investigheze temele creației lui Mircea Eliade; să analizeze/interpreteze aceste opere prin prisma propriului univers axiologic; să valorifice experiențele de lectură și cele lingvistice în cadrul unor activități interactive (ateliere, mese rotunde, dezbateri, jocuri intelectuale, conferințe) în vederea dezvoltării personale, demonstrând interes axiologic și estetic. Astfel, participanții au posibilitatea să-și dezvolte, prin lecturi variate din opera lui Mircea Eliade (de ficțiune, de memorialistică și diaristică, de istorie a religiilor), un mod de gândire critic și să implementeze în practică cunoștințele acumulate, fiind implicaţi în diverse activități de creație și cercetare.
Colaborarea cu partenerii a început la 1 noiembrie, odată cu înregistrarea participării noastre în proiect, iar pe parcursul a două săptămâni am reușit să semnăm un acord de colaborare între părți, să ne cunoaștem în cadrul unei ședințe online și să realizăm un poster pentru etapa Salutului virtual. Echipa care reprezintă liceul nostru și-a ales un nume – „Exploratorii” – și a creat un logou inspirat din creația lui M. Eliade, care se regăsește în poster. Elevii care au fost activi la această primă etapă sunt: Lungu Ana-Felicia, XII „U”, Cristea Alexandra, XII „U”, Zarbailov Anna, XII „A”, Mîță Elena, XII „A”, Tafuni Nicoleta, XII „A”, Samson Dumitru, XII „A”.
Cât despre prima întrevedere online, care avut loc pe data de 12 noiembrie, aceasta a fost mai mult decât un dialog între părți, a fost un exercițiu de retorică, dar și o experiență lingvistică plină de revelații prețioase. Elevii au avut ocazia să prezinte instituția noastră din perspectiva bunelor practici care nu există în alte instituții de învățământ (Planul-cadru individualizat, Autoconducerea școlară etc.), ceea ce a constituit o noutate pentru partenerii din România. Aceștia din urmă au fost curioși să afle mai multe despre sistemul de învățământ din Republica Moldova, despre soluțiile didactice pe care le propunem în instituție pentru a asigura, în condițiile actuale, continuitatea procesului de predare-învățare-evaluare. Surprizător a fost faptul că elevii-parteneri au recunoscut că vor să afle mai multe nu doar despre creația renumitului scriitor Mircea Eliade, dar și despre Republica Moldova. Prin urmare, această colaborare se vrea mai mult decât un dialog între profesori/elevi/instituții de pe ambele maluri ale Prutului, care să favorizeze schimbul de experiență, colaborarea creativă a elevilor și realizarea unor produse de calitate, se vrea un dialog întru reîntregire spirituală și culturală.
Vom preciza că agenda activităților pentru cele două luni (noiembrie-decembrie 2020), include atât activități realizate separat de către cele două părți, cât și activități realizate în parteneriat, produsul final fiind o Revistă digitală pe care elevii o vor elabora lucrând în echipe mixte. Despre surprizele și rezultatele acestei colaborări frumoase puteți afla mai multe de pe pagina de Facebook a proiectului – Proiect LTR „Aristotel”, RM – CN „Gheorghe Țițeica”, RO – unde veți găsi informații despre evenimente, fotografii, impresii, produse elaborate de către participanți. Totodată, credem că e binevenită realizarea unei sinteze săptămânale a evenimentelor, din perspectiva elevilor, special pentru site-ul liceului nostru. Sperăm ca tinerii implicați în proiect să demonstreze în continuare inițiativă, sete de cunoaștere și creativitate, iar afirmația lui M. Eliade – „ E ceva frumos a fi tânăr, dar şi ceva foarte grav, prin folosinţa pe care o facem din tinereţea noastră.” – să devină un motou pentru fiecare dintre ei.
Inga Sorocean,
profesoară de Limbă și literatură română,
grad didactic superior