Noutăți
AUDIERE PUBLICĂ PRIVIND CODUL DE ETICĂ ȘI INTEGRITATE AL ELEVULUI
- 04/05/2017
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
Elevii Liceului Academiei de Științe a Moldovei au elaborat un Cod de Etică și de Integritate al Elevului, fiind mentorați de vice-directorul liceului – d-nul Pavel Cerbușcă, Acțiunea civică are drept scop educația anticorupție și dezvoltarea conștiinței elevului pentru a preveni comportamentul deviant în viața cotidiană.
Codul de Etică și de Integritate al Elevului este alcătuit din 3 capitole. În Capitolul I sunt expuse Dispozițiile generale, structurate în 6 articole (1-6), ce se referă la autorii proiectului, modalitatea în care a fost elaborat, valorile esențiale vizate, modul de funcționare, precum și grupul de persoane căruia este adresat.
Capitolul II vizează Principiile și norme de conduită, structurate în 7 articole (7-13). Astfel, art. 7 prezintă Principiile și normele de conduită care necesită să fie respectate de elevii Liceului AȘM, după care sunt expuse Drepturile elevilor ( Art. 8), Obligațiile instituției de a crea condiții pentru respectarea acestor principii și norme (Art. 9). Obligațiile elevilor de a respecta și a aplica un set de norme de conduită sunt stipulate în Art. 10. În Articolele 11, 12, 13 sunt expuse o serie de acțiuni interzise elevilor Liceului AȘM, recompensele pentru succesele obținute și pentru comportamentul exemplar, precum și sancțiunile aplicate elevilor în cazul nerespectării principiilor de mai sus.
Capitolul III conține Dispozițiile finale, structurate în 2 articole și prevăd momentele de reglamentare în condiții specifice.
La data de 04.05.2017, s-a desfășurat un eveniment, care a avut drept subiect de discuție proiectul Codul de Etică şi de Integritate a Elevului (CEIE). Evenimentul s-a desfăşurat în sala bibliotecii din Liceul AŞM sub conducerea Senatului LAŞM şi a elevelor din clasa a XII-a „A”, Nicoleta Prestescu şi Carolina Cicati.
Invitații din alte licee şi-au expus părerea față de conținutul acestui cod, sugerând unele idei întru perfecționarea acestuia. Tot în acest sens s-au pronunțat şi experții (jurişti, profesori, reprezentanți ai Direcție Generale Educație Tineret și Sport), care au sugerat unele corectări și modificări pentru a spori accesibilitatea și corectitudinea acestui regulament. În mod special, în desfășurarea acestui eveniment s-au implicat membrii Senatului LAȘM, elevii de la L.T. ”Ștefan cel Mare”, dna Tatiana Verdes și echipa Consiliului elevilor, L.T. ”I. Creangă” reprezentată de Rufa Sabin, elevii L.T. ”Spiru Haret”, Vadim Budei, Diana Capița, Vlada Botnari, precum și reprezenanții DGETS, dna Valentina Sandu, Centrul Național Anticorpuție, dna Tatiana Mastovei, absolvenții Nelu Guceac, Irina Fală, Nicoleta Iftodi, Vlad Badrajan. Proiectul a fost susținut logistic și consultativ de mentorii de la Expert Forum, București, Septimius Parvu, Cezara Grama.
În fond, de-a lungul audierii publice, au fost combătute mai multe puncte din articole, care au un potențial de a stîrni contradicții și de a provoca confuzii. În acest sens, s-au oferit sugestii pentru reformularea/omiterea/completarea punctelor slabe, dintre care:
Art. 13 (c) Eliminarea temporară de la lecții. Acest punct a fost omis, întrucât pentru unii elevi ar fi o motivare pentru a manifesta un comportament deviant în timpul lecției și, ulterior, să fie eliminat.
Art. 11 (v) Să ofere cadouri, mijloace bănești, favoruri profesorilor și personalului liceului, în scopul beneficiilor personale. Prezentul punct corelează punctul 3 (a), art. 7 din CECD, care completează interdicțiile elevilor, stabilind raportul dintre CEIE și CECD.
Art. 11 (w) Să fie implicat în activități ce ar ponegri imaginea liceului. Acest punct vizează direct normele de etică ale elevului ce se referă la adevăr, dreptate și demnitate.
În consecință, autorii CEIE au notat propunerile, ulterior, urmând să lucreze la redactarea acestuia alături de specialiștii în domeniu. Evenimentul s-a încheiat cu o pauză de socializare unde participanții au discutat modalități de colaborare și parteneriate pentru viitor.
Valachi Roxana, Negru-Vodă Gabriela, Gore Ana-Maria