Noutăți
ANALIZA PROCESULUI JUDICIAR SIMULAT ORGANIZAT ÎN CLASELE A XII-A DIN PERSPECTIVA GREIFIERULUI
- 25/01/2017
- Posted by: Dorin Puscasu
- Category: Educație
Grefierul este funcţionarul judecătoresc însărcinat cu înregistrarea dezbaterilor instanţei, cu redactatrea hotărârilor, întocmirea, păstrarea şi comunicarea actelor de procedură.
În Republica Moldova, potrivit legii nr.59 din 15.03.2007, privind statutul şi organizarea activităţii grefierilor din istanţele judecătoreşti este stipulate unele date. În primul articolul sunt scrise generalităţile despre munca grefierului ca o persoană ce ajută judecătorul prin concretizarea şi taparea celor expuse la proces. Următorul articol pune accent pe atribuţiile grefierului, apoi statutul şi idependenţa sa. Cel mai important în acestă meserie este ca grefierul să-şi indeplinească atribuţiile în mod profesional, imparţial şi cu fidelitate, în condiţiile legii şi să se abţină de la orice faptă care ar putea prejudicia interesele persoanelor fizice sau juridice ori prestigiul justiţiei. Obligaţiile grefierului sunt multiple, dar cele mai importante ţin de nedivulgarea datelor şi informaţiilor de la proces şi respectarea normelor deontologice ale profesiei. Păstrarea secretului profesional şi confidenţialitatea asupra procesului, de asemenea este foarte important.
O descoperire pentru mine a fost faptul că funcţia de grafier este incompatibilă cu alte funcţii private sau publice, cu excepţia celor didactice şi ştiinţifice, inclusiv din cadrul Institutului Naţional al Justiţiei.
Selectarea candidaţilor la funcţia de grefier, în condiţiile regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea activităţii grefierilor, supravegherea şi controlul activităţii acestora se efectuează de către preşedintele instanţei judecătoreşti.
În cadrul procesului judiciar simulat, unde s-a discutat dosarul penal pe numele lui Alexandru Ivanov, am avut misiunea de a înregistra în scris cele spuse de participanţii la proces. Pentru mine a fost o misiune foarte importantă, deoarece trebuia să fiu foarte atentă şi în unele moment să rezum cele spuse de participanţi, totodată am simţit o responsabilitate enormă pentru cele tapate, pentru că la mijloc se decidea soarta unei persoane. Am conştientizat faptul că rolul unui grafier pe cât pare de simplă pe atît e de responsabilă. În cazul unor neînţelegeri sau a unor contraziceri a persoanelor de la proces este foarte important ca grafierul să aibă raspunsurile anterioare înregistrate. De exemplu la procesul dat a fost un caz în care martorul Eugen Negară s-a contrazis în privinţa cantităţii de alcool consumate. În acest moment a fost importantă fraza grefierului, care a determinat judecătorul suprem să anuleze mărturiile martorului şi să deschidă un dosar penal pe numele acestuia din cauza mărturiilor false. La cazul examinat am observant ingeniozitatea colegilor de a aduce fapte şi dovezi noi, care au schimbat cursul procesului judiciar.
Procurorii şi-au îndeplinit foarte bine misiunea, punând întrebări de concretizare şi astfel reuşeau să aducă claritate în procesul de faţă. Un punct de cotitură au fost şi mărturiile lui Eugen Negară, care a dat dovadă de ingeniozitate şi a susţinut cele spuse de avocat, cum că inculpatul avea un computer cu informaţia necesară. Doamna Maria Furdui a fost cea care a răspuns în repetate rânduri la întrebările procurorilor şi ale avocaţilor, de aceea o putem considera un personaj central. Acesta fiind stăpâna localului a fost şi un martor de la faţa locului. Cât despre procurori, aceştia au adus drept dovadă cuţitul însângerat cu care a fost înjunghiat decedatul. Am fost surprinsă de dibăcia avocaţilor care au afirmat că Alexandru Ivanov avea dreptul să poarte o armă rece prin lege, căci fusese agresat anterior. Inculpatul, de asemeane a dat dovadă de agerime. Acesta a jucat bine rolul, ba mai mutl încerca să topească inima judecătorilor cu ultimele cuvinte acordate la proces. În cadrul procesului judiciar este foarte important ca fiecare să-şi îndeplinească funcţia şi să îşi cunoască rolul. Am admirat toată seriozitatea şi artistizul judecătorilor, care puneau întrebări de precizare şi care erau devăraţi apărători ai legii.
Procesul de judecată nu înseamnă numai discursul fiecăruia, ci şi artistizmul, conştientizarea importanţei rolului şi dorina de a partcipa. La acest proces simulat, în calitate de grafier am observant o dorinţă de participare a colegilor mei la acest joc interesant, dar şi important..
Consider că simularea acestui roces de judecată a fost o experinţă plăcută pentru fiecare participant, deoarece cu toţii am primit plăcere de la rolurile avute. După mine, acest proces a fost un bun început, iar persoanele care au fost asistenţi au rămas mulţumiţi de prestaţia noastră, ceea ce demonstrează munca calitativă pe care am depus-o fiecare din noi, elevii claselor a XII-a
Grefier, IRINA ODOBESCU