Despre Aristotel

ARISTOTEL

(384-322  î.e.n.)

  • ARISTOTEL a fost cel mai mare gânditor al lumii antice. În perioada migrației popoarelor barbare, multe din ideile antice au fost ignorate/distruse. Ideile lui Aristotel, însă, au fost acceptate parțial de conducătorii militari, iar multe din descoperirile lui sunt perimate și astăzi. De aceea este considerat una dintre cele mai importante personalităţi care au influenţat evoluţia omenirii (din toate timpurile).
  • ARISTOTEL a activat la Atena, unde a deschis (în anul 335 î.e.n.) primul liceu din lumeLYCEUM. În școala sa elevii învățau puține teorii, în schimb se punea accent pe activități practice, pe experimentare și comunicare eficientă. Nu a fost niciodată mistic şi nicicând extremist, ci s-a ghidat după normele bunului-simţ practic. El confirma că soarta statului și a culturii oamenilor depinde de educația lor. Deseori organiza ”plimbări” la aer liber cu elevii săi (de aceea LYCEUL lui se mai numește ”școala de plimbări”), unde discutau despre ceea ce observau, vedeau, pipăiau … Elevii lui au fost întotdeauna un imbold pentru descoperirile sale.
  • ARISTOTEL a fost un mare filosof, dezvoltând gândurile lui Platon (profesorul său) – întemeietorul primei ACADEMII din lume (aici Aristotel a fost elev, apoi profesor).
  • ARISTOTEL a fost profesorul lui Alexandru Macedon (mentor și tutore particular la curtea lui Filip II, regele Macedoniei).
  • ARISTOTEL este părintele a 18 științe, pe care le-a fondat și le-a dezvoltat. Aceste științe au fost predate de el la Liceul pe care l-a creat.
  • ARISTOTEL a întemeiat mai multe științe, precum Politica (arta de a conduce), Metafizica, Logica, Retorica, Etica, Economia.
  • ARISTOTEL, uimitor prin diversitate, a dezvoltat Geografia, Embriologia, Teologia, Estetica, Fizica, Astronomia, Zoologia, Biologia, Anatomia, Fiziologia, Justiția, Psihologia. El a influențat apariția religiei creștine și islamice.
  • ARISTOTEL  a scris 170 de lucrări (dar s-au păstrat 47), cum ar fi ”Poetica”, ”Diogenes Laertios”, ”Elogiul lui Platon”, ” Istoria animalelor”, ” Despre tinerețe și bătrânețe”, ”Despre suflet (Anima)”, ”Fizica”, ”Metafizica”, ”Politica”, ”Poetica”, ”Despre Univers, ”Scurte tratate naturale”, ”Fizionomica” și altele. Uluitor este însă nu atât numărul cărţilor, cât paleta extrem de largă a erudiţiei sale. Lucrările lui ştiinţifice constituie practic o enciclopedie a cunoştinţelor ştiinţifice din vremea sa. Lucrările lui au fost traduse aproape în toate limbile lumii.
  • ARISTOTEL  este autorul și a ”Constituției ateniene”. A fost un bun cetățean al Atenei, îndemnându-i pe locuitorii cetății să fie Demni, Curajoși, Inteligenți și Optimiști.
  • ARISTOTEL ESTE PERSONALITATEA, NUMELE CĂRUIA POARTĂ LICEUL NOSTRU. Fiind insuflați de ideile lui Aristotel, vom fi întotdeauna o comunitate a profesorilor și a elevilor, dezvoltând a ceea ca am fost, cine suntem și vom fi mai mult decât atât.  

Notă: Simbolul orașului Atena (pe un fon azuriu) ar trebui să rămână pe emblema liceului nostru.